Traineeprogram blir allt mer eftertraktade och många företag i allt fler branscher startar egna program. Supero träffade TraineeGuiden, som guidar i traineedjungeln.

Text: Mia Masnic Foto: Tomas Rapp

I takt med att intresset för traineeprogram ökar startar även allt fler företag egna traineeprogram. TraineeGuiden sammanlänkar företag och studenter genom att verka som en samlingsplats för information om trainee-programmen, men även genom att anordna olika typer av event, som exempelvis TraineeDagen. Det är ett årligt event där studenter får möjlighet att träffa företag som söker traineer, ett möte som förhoppningsvis ska leda till en traineeplats.

På TraineeGuiden har man under de senaste åren märkt en stor ökning av både traineeplatser och intresset för programmen hos studenterna, berättar Max Flodén, företagets grundare.

– Traditionellt har traineeplatserna ofta varit inriktade på civilingenjörs- och civilekonomprogrammen, men idag ser vi att allt fler utbildningar efterfrågas hos företagen, och även att allt fler företag startar traineeprogram.

Exempelvis har även statliga verksamheter och myndigheter i viss mån börjat satsa på traineeprogram.

Skälen till den ökade populariteten tror Diana von Martens, Marknadsansvarig på TraineeGuiden, är flera. Dels är traineeprogram ett bra sätt för företag att stärka sitt varumärke och visa sig som en attraktiv arbetsgivare för studenter och andra potentiella medarbetare. Dessutom ger det dem möjlighet att få medarbetare som är både lojala och passar väl in på företaget.

En del i attraktionskraften för studenterna är att traineeprogram är kända för att ge stora utvecklingsmöjligheter, och är även ett sätt att lära sig företagets verksamhet grundligt. Dessutom bygger man värdefulla nätverk under sin traineeperiod, som blir viktiga i den fortsatta karriären.

– Traineeprogram ökar absolut förutsättningarna att lyckas bra i arbetslivet, säger Diana.

Det allra vanligaste är att traineerna blir kvar i företaget efter sin traineeperiod, ibland i många år, berättar Diana.

– Generellt finns en hög lojalitet och i många företag har vd:n och andra höga chefer från början varit trainees.

BEHÖVER JAG TOPPBETYG FÖR ATT FÅ EN PLATS?

En vanlig myt om traineeprogram är att man måste studera på en toppskola och ha toppbetyg för att ha chansen att få en traineeplats. Det stämmer inte, menar Diana.

– Självklart är betygen viktiga för en första gallring, men en del företag vill inte ha toppresterande elever, som ofta strävar efter att göra snabb karriär, utan de söker kanske istället någon som vill utvecklas inom bolaget på sikt. De personliga egenskaperna och motivation spelar en väldigt stor roll. Man ska inte heller låta sig begränsas av att man inte tror att den utbildning man läser lämpar sig för traineeprogram. Jag uppmanar studenter att istället kolla upp vad det finns för olika program som kan tänkas passa.

Hennes tips för att lyckas bra under ansökningsprocessen är att läsa på om verksamheten, visa att man är genuint intresserad av företaget och vill utvecklas där.

TRAINEEDAGEN 2019

TraineeDagen är ett bra tillfälle att träffa företag som söker traineer. Man måste ansöka om att få komma dit och urvalet bland de sökande görs utifrån kriterier baserade på vad företagen som är med det året söker efter.

– Vi har ett begränsat antal platser eftersom vi har hittat ett format som fungerar väldigt bra, där studenter och företag verkligen får en chans att prata med varandra, säger Diana.

ANSÖK IDAG FÖR ATT SÄKRA DIN PLATS

TraineeDagen 2019 sker den 11 oktober i Stockholm. Ansöker du om en plats har du chansen att vinna en resa till New York samtidigt som du får möjligheten att kickstarta karriären och mingla med några av Sveriges största företag.

Läs mer om hur du anmäler dig till TraineeDagen 2019 här.