Hur kommer det sig att man alltid gör bort sig som mest när det passar som sämst? Forskning visar att hög press kan få hjärnan att gå i baklås – vi visar hur du låser upp den!

Text: Linnea Molander

Visst är det märkligt att just när man verkligen vill göra ett gott intryck, kanske på en dejt, arbetsintervju eller muntlig presentation, blir man plötsligt fumlig, glömmer saker och snubblar? Fenomenet kallas choking under
pressure och är en sorts prestationsångest som gör att du presterar under din förmåga vid press eller i en situation där mycket står på spel.

– Lägger du för mycket tankeenergi på färdigheter som normalt sker per automatik ökar, ironiskt nog, risken för att du ska klanta till det, säger Sian Beilock, professor i psykologi vid University of Chicago, forskare och författare till boken Choke: What the secrets of the brain reveal about getting it right when you have to.

Stor självmedvetenhet kan få helt självklara saker som att hälsa på någon, formulera en mening eller hålla reda på händerna att kännas som totalt omöjliga konststycken. Det kan verka helt obegripligt men har faktiskt sin
förklaring.

Enligt Sian Beilock är det främst två saker som gör att den här typen av prestationsångest ökar risken för att misslyckas med sådant som du egentligen behärskar hur bra som helst. Den ena är att viljan att göra rätt får dig att börja granska dig själv utifrån. När du är upptagen med att fundera på om du kanske skulle ha valt den andra skjortan istället eller om du verkar tillräckligt smart – ja, då blir det svårt att samtidigt vara den bästa versionen av sig själv. Det går helt enkelt inte att vara på topp när en stor del av hjärnkapaciteten är upptagen med att hålla koll på att du är på topp. De övervakande tankarna tar nämligen fokus från samma del av hjärnan som behövs för att hantera situationen, och din vilja att hålla koll på dig själv ger därför precis motsatt effekt.

Det andra skälet beskriver Sian som en bristande funktion i hjärnans prefrontala cortex, som är den del som ansvarar för att planera, bedöma och tänka framåt. När den lägger sig i sådant den egentligen inte har med att göra, alltså saker som normalt sker omedvetet, sätter den krokben för sig själv. Självmedvetenheten gör att det kan bli oerhört utmanande att göra helt vanliga saker, som att gå eller prata.

Att blinka är ett bra exempel eftersom det vanligtvis sker helt automatiskt, men får du uppmaningen att blinka normalt kommer du börja tänka på hur du gör när du blinkar, hur hårt och hur ofta. Plötsligt är ditt normala blinkningsmönster helt ur fas, eftersom du är medveten om något som normalt sker per automatik (prova!).

För att inte tala om hur svårt det är att hålla reda på sig själv när man är nykär, har ett möte med chefen eller av något annat skäl är ovanligt självmedveten och angelägen om att göra gott intryck..! Lyckligtvis finns det sätt att komma runt det här så att du kan vara den bästa versionen av dig själv även när mycket står på spel.

5 SMARTA KNEP – som hjälper dig att klara pressen

1. Öva på liknande situationer. Studier visar att även träning vid lägre stressnivåer än när det verkligen gäller gör stor skillnad.

2. Släpp kontrollen! Lita på att dina förberedelser är tillräckliga och var närvarande i stunden. Det är nämligen bara då som du kan skapa kontakt med personen du vill göra intryck på. Var öppen, nyfiken och lyssnande.

3. Meditera. Mängder av forskning visar att meditation förändrar hjärnans struktur och hjälper dig att fungera så bra som möjligt både till vardags och under press. Det underlättar också både inlärning och stresshantering.

4. Håll fokus på dina styrkor. Om ”hjärnspökena” dyker upp och börjar ifrågasätta dina färdigheter får du påminna dem om allt du kan och har klarat av tidigare. Förmågan att fokusera på det som fungerar och släppa det negativa har visat sig vara helt avgörande för att fungera optimalt under press.

5. Skriv av dig! Studier visar att det gör stor skillnad att sitta ner en stund och skriva om sina tankar och oroskänslor inför en krävande uppgift. Att sätta ord på känslorna påverkar hur hjärnan hanterar stressande information, så överför din oro till pappret och låt den stanna där!