Genomgår du ett krig mot snooze-knappen varje morgon? Visste du att snoozande faktiskt kan göra dig mer trött än om du kliver upp på en gång? Här är några tips på hur du undviker morgonens snoozande.

Väckarklockan ringer, man slår på snooze-knappen, nio minuter senare ringer väckarklockan igen men, i kontrast till vad som var ens ursprungliga mål, är man ännu tröttare än vid första tillfället. Det kan tyckas vara logiskt att mer sömn är bra om man är trött, men i fallet av snoozande stämmer inte det. Genom att snooza kan man nämligen försätta sig i en djupare sovcykel som är ännu svårare att vakna upp ur, vilket i sin tur gör en tröttare och mindre funktionell under hela dagen.

SÅ HUR UNDVIKER MAN ATT SNOOZA?

Det första du bör göra är att ställa väckarklockan senare. Om du normalt snoozar från 06:00 till 06:30, ställ väckarklockan på 06:30 direkt istället. Nästa utmaning blir att kunna kliva upp utan att snooza vid 06:30. Nedanstående tips kan göra det lättare att lyckas med det.

1) GE DIG TID ATT VAKNA UPP

Bara för att du inte snoozar behöver du inte panikartat hoppa upp ur sängen för att ta dig an morgonrutinerna. När väckarklockan ringer, öppna upp persiennerna och släpp in lite ljus (beroende på hur tidigt du vaknar och årstid åtminstone), sätt dig upprätt men bekvämt i sängen eller i en soffa, ta några djupa andetag och sträck ut nacke, rygg, armar och ben. Tillåt dig själv vakna ordentligt innan du börjar med morgonsysslorna.

2) NJUT AV MORGONEN

Istället för att kliva upp så du endast har tid med att klä på dig, slänga i dig en macka och borsta tänderna kan du planera in 20 minuter extra där du sitter och tar det lugnt. Kolla på Nyhetsmorgon, läs nyheterna eller kolla på någon bra Youtube-kanal. När du vaknar upp blir det första du tänker på i det fallet ”Nu ska jag äta en god frukost och läsa tidningen” istället för ”Nu måste jag stressa iväg till skolan.” Frånvaron av den initiala stressen kan göra det lättare att stiga upp.

3) VAKNA UPP MED SOLLJUS

Ett av våra naturliga system för att vakna triggas av ljus. Detta har tagits till vara på av vissa företag när de skapat väckarklockor som ensamt eller i kombination med ljud använder successivt starkare ljus för att väcka dig.

MINDRE BEKVÄMA ALTERNATIV

Det ovanstående tips har gemensamt är att de hjälper dig kliva upp utan att göra din morgonupplevelse till en veritabel krigszon. Utöver dessa finns mindre konventionella, något mer obekväma tips.

1) LÄGG VÄCKARKLOCKAN UTOM RÄCKHÅLL

Att ha väckarklockan bredvid sängen gör det skrämmande lätt att slå på snoozeknappen. Många av oss kan säkerligen minnas en eller flera gånger när vi till och med slagit av väckaren helt och hållet i sömnen. Genom att lägga väckarklockan utom räckhåll omöjliggör du det. Istället tvingas du kliva upp för att slå av väckarklockan, vilket ger dig mer tid att vakna till.

 

2) SCHEMALÄGG ETT INLÄGG PÅ SOCIALA MEDIER…

…som inte under några förutsättningar får publiceras. Detta är spartanskt, men kommer garanterat fungera. Lägg sedan telefonen/datorn i ett annat rum, ställ väckarklockan 15 minuter innan inlägget publiceras och sedan har du inget annat val än att kliva upp.

ÖVRIGA TIPS

Det finns en uppsjö av olika applikationer som hjälper en kliva upp. Vissa fungerar genom att känna av hur djupt du sover (genom hur mycket du rör dig) och väcker dig under tiden du inte sover så djupt. Andra fungerar mer likt de mindre behagliga alternativen, t.ex. att du måste gå upp och knäppa ett foto från ett visst rum i din bostad för att väckaren ska sluta ringa. Ett exempel på en av de mer populära apparna är Sleep Cycle Alarm Clock.