”Jag har rättvisepatos och revanschlust som bästa drivkrafter.”

Vi möter Alexandra Pascalidou på Story Hotel vid Stureplan i Stockholm, dit hon kommer som en virvelvind av positiv energi och värme. Hon väljer alltid med hjärtat, säger hon. Men på samma gång är det tydligt att den svenskgrekiska journalisten, författaren och debattören också drivs av ett starkt intellekt som säkerligen formats bland annat genom universitetsstudier i både Sverige och Grekland.

Text: Mia Masnic Foto:Rickard L. Eriksson

När Supero träffar Alexandra Pascalidou, bjuder hon på öppenhjärtiga svar om sin väg mot karriären, sina råd till dagens studenter, och berättar även att hon drömmer om att studera igen.

Alexandra föddes i Rumänien av grekiska föräldrar och flyttade till Sverige när hon var fem år, närmare bestämt till stockholmsförorten Rinkeby där hon är uppvuxen. Hennes karriär tog fart när hon 1995 blev programledare för samhälls- och integrationsprogrammet Mosaik i SVT. Alexandra var den första i sin släkt och bekantskapskrets att studera på universitetet, och berättar att steget dit kändes både stort och främmande.

– Men jag ville röra mig bortom mammas gata. Jag ville förändra världen och behövde först lära mig mer om den och skaffa mig verktygen. Först drömde jag om att bli diplomat, jobba med mänskliga rättigheter för FN eller liknande, och jag studerade ämnen som skulle kunna ta mig ut i världen, berättar hon.

Hon valde att studera på Stockholms Universitet och har en examen med statsvetenskap som huvudämne. Sammantaget har hon över 200 akademiska poäng med kurser som internationella relationer, nationalekonomi, juridik, kreativt skrivande och statistik.

Alexandra har bl.a. varit aktuell som programledare för valprogrammet P1 Debatt, Ring P1, hon kommenterar och analyserar samtiden i media, är krönikör i bland annat tidningarna Metro och Journalisten. Hon föreläser, modererar, ordnar inspirationsresor och skriver böcker. Hon är författare till boken, Kaos – ett grekiskt krislexikon, och inom kort planerar hon att börja skriva en ny.

”Studierna har beväpnat mig med en akademisk självsäkerhet

och vässat mitt kritiska tänkande.”

Hur minns du din studietid?

– Den var lite läskig. Jag kände mig udda och ensam tills jag hittade grekerna och andra förortskids på ett café. Dit sprang jag så fort vi hade rast. Att ta bussen från Rinkeby till Universitetet var som att byta planet minns jag. Men jag minns även att jag samtidigt kände mig så rik, med studiebidrag och allt jag fick lära mig, samt med all fritid jag hade för extrajobb och ideellt engagemang i olika organisationer.

På vilket sätt har dina studier format dig och din karriär?

– De har beväpnat mig med en akademisk självsäkerhet och vässat mitt kritiska tänkande. De har också förstärkt min kamp för rättvisa eftersom jag såg klassklyftorna tydligare än någonsin.

Du valde att även studera i Grekland. På vilket sätt har det berikat dig?

– Hade jag levt om mitt liv hade jag sannolikt valt att studera i London eller Paris, istället för ett litet universitet på Kreta. Men jag valde som vanligt med hjärtat och ville till hemlandet som också var främmande för mig. Det skulle senare bli nyckeln till en karriär i Grekland, för utan det året hade jag nog aldrig klarat att leda valdebatter i grekisk teve och mycket annat. Men rent strategiskt borde jag ju ha valt ett större och tyngre universitet. 

Skulle du rekommendera utlandsstudier till andra?

– Ja. Åk ut i världen så fort ni kan! Vart som helst!

Du har gjort en lång resa, från en tuff förort till att bli en framgångsrik medieprofil, en resa du själv berättat om i bland annat din bok ”Bortom Mammas Gata”. Vilka stora utmaningar har du mött under din studietid och senare i arbetslivet? Hur överkom du dessa?

– Jag växte upp i ett hem utan böcker eller akademiska poäng. Mina föräldrar kunde inte ens svenska. De städade. Men jag har krigargener och de har gjort mig till en amason som aldrig ger upp. Jag har också ett rättvisepatos och en revanschlust som är min bästa drivkraft. Att jag sedan också älskar livet och uppskattar mikroskopiska saker som andra rycker axlarna åt, som till exempel det faktum att jag idag kan köpa en glass om jag vill – saker jag inte tar för givet – har hjälpt mig att leva som jag vill. Men jag vill studera vidare! Jag drömmer om att läsa litteraturvetenskap, etnologi, film, konstvetenskap…

Vad driver dig i ditt arbete idag?

– Att göra världen vackrare och bättre. Göra den snällare för flera. Att berätta om de bortglömda, skapa förståelse, ge en röst till de tysta, upptäcka nytt, lära mig, utvecklas och fånga in fenomen som andra missar, som till exempel i min senaste bok ”Kaos- ett grekiskt krislexikon” där jag sticker kniven i krisen på ett sätt ingen gjort. Jag föreläser också runtom i landet för att peppa och inspirera andra och underlätta för dem att göra en liknande resa, eller sin egen resa. Om jag kunde, kan vem som helst. Det som driver mig är all kärlek jag möter och alla kvitton jag får av mina medmänniskor.

Hur ser du på den nuvarande arbetsmarknaden för nyexaminerade studenter och unga?

– Det är tufft idag men man måste kämpa, då kan man slå sig in överallt. Hjälp varandra. Se alternativ. Se att världen är större än Sverige. Nischa in er. Jobba med det ni brinner för även om det inte verkar lukrativt. Det kommer att löna sig. 

Vad har du för tips till studenter för att de ska öka sina chanser till jobb och skapa sig en framgångsrik karriär?

– Utnyttja alla era egenskaper och erfarenheter. Underskatta inte era förmågor. Andra modersmål, kulturer, klasskoll, förmågor – använd allt och identifiera era meriter. Får ni inte jobben ni söker – det har exempelvis jag aldrig fått – skapa då era egna!

Du har valt en väg som entreprenör, vilket allt fler unga också verka sträva mot. Vad bör man tänka på om man väljer en liknande bana?

– Jag valde inte. Jag tvingades när jag inte fick de jobben jag ville ha. Jag hade varken nätverk eller hela släkten i media. Jag hade inga anställningar eller genvägar så då var det bara att bryta ny mark och skapa sig en tillvaro där man trivs och kan blomma ut. Förr eller senare kommer de att inse vilken storhet du är.

Hur hittar man sin passion?

– Genom att prova på en massa, arbeta med olika saker, resa, träffa människor, blunda en stund och tänka på vad som får just ditt hjärta att klappa eller kasta dig upp ur sängen på morgonen. 

Vad inspirerar dig i ditt arbete och övriga livet?

– Främlingar inspirerar mig. Världen. Min dotter.

Vad gör du helst för att koppla av?

– Skriver dagbok, tränar yoga, thaiboxas eller sitter på ett flyg.

Hur får du balans i tillvaron med en krävande karriär?

– Balans är överskattat. Jag är en akrobat som är bäst när jag är i obalans. När det blåser hårt och jag måste anstränga mig. Jag älskar att falla för jag har lärt mig konsten att landa mjukt och resa mig igen.

FAKTA

Namn: Alexandra Pascalidou

Ålder: 43

Familj: Sambo, 6-årig dotter, stor familj

Bor: Stockholm & Aten

Favoritbok: Muhammad Alis självbiografi, En fjärils själ

Favoritdestination: Nästa nya destination!

Intressen utöver jobbet: Film, teater, litteratur, kampsport, yoga, resor, matlagning